Lyon

Lyon on Ruoan mekka – Paul Bocuse ja monta muuta syytä. Tunnettu myös kongresseista ja  vanhasta kaupungistaan. Hyvää ruokaa, runsaasti kulttuuria. Lyon on keskeisen sijaintinsa ansiosta Ranskassa lomailijalle sekä seminaarimatkailijalle oiva kohde. Liikenteellisesti Lyon sijaitsee hyvässä paikassa vain muutaman tunnin päässä Pariisista tai Marseillesta.

Lyoniin voi matkustaa vaihdollisilla lennoilla tai Pariisi + juna -yhdistelmällä. Samoin kohde sopii hyvin autoilevalle matkailijalle.

Lyon oli roomalaisen Gallian keskus, nykyisin Lyon on Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki. Lyonin renessanssityylinen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Ehkä historia vaatii pitämään huolta kaupungista, mutta Lyon on hyvin kävijäystävällinen paikka ja lisäksi se on erittäin siisti ranskalainen kaupunki. Julkinen liikenne on myös poikkeuksellisen hyvin hoidettu. Lyon on raitiovaunukaupunki, jossa voit myös vuokrata kaupunkipyörän vierailun ajaksi.

Vanha kaupunki on kuin suoraan taulusta

Vanhin osa kaupunkia tunnetaan nykyisin nimellä Fourvière. Sen raunioille ja näköalapaikalle pääsee kävellen tai hammasratajunalla. Tämä on yksi myös hienoimmista paikoista nähdä Lyon Fourvièren Eiffel-tornin pienoismallin vierestä – siis ylhäältä alas. Lyonin halkoo kaksi jokea; Saône ja Rhône. Nämä myös omalla tavallaan jakavat kaupungin eri osiin, kaikki tutustumisen arvoisia.

Vanhakaupunki, Vieux Lyon, sijaitsee Fourvièren alapuolella myös Saône-joen vasemmalla rannalla. Täällä on pieniä kujia, ihania tuoksuja, kutsuvia pöytiä, käytännössä siis ravintola yksi toisensa jälkeen. Vain valinta on se vaikeus. Kauniit kadut ovat kuin suoraan maalauksista – tai historiankirjoista. Lyonista on lähtöisin myös periranskalainen nukketeatteri Guignol, joka on hauskaa viihdettä myös aikuisille ja se sijaitsee edelleen tällä vanhankaupungin puolella.

LYONIN KAUPUNKIMATKAN ESIMERKKI

LYONIN HERKUTTELUMATKAN ESIMERKKI

Lyonissa syödään hyvin

Lyonin seutu on hiukan raskaan mutta maukkaan ruoan alue. Makkaroita ja leikkeleitä riittää. Silkkiteollisuus toi mukanaan Lyoniin jo 1500-luvulla eksoottisia mausteita ja uusia ruoanvalmistusmenetelmiä. Lyonin sijainti on ihanteellinen, koska lähistöllä on niin Bressen kanat, charolais-härät, jokien upeat kalat, lähimetsien riista ja sienet. Lyonin ja Beaujolais’n vuoristoseuduilta tulevat maukkaat juustot, unohtamatta Alppien suurta valikoimaa.

Ja juodaan myös

Lyon on myös tunnettu Beaujolaista ja Pohjois-Rhônesta tulevista arvostetuista viineistä, kuten Côte-Rotie ja Hermitage. Viinit ovat kuin osa Lyonia, täällä on viinikellareita ja ravintoloita jossa keräilijä tai nautiskelija saa varmasti haluamansa.

BURGUNDIN JA CHABLIS’N VIINIMATKOJA

RHONEN ALUEEN VIINIMATKOJA

BURGUNDIN KIERTOMATKOJA

Kaksi kaupunkia – Lyon ja Pariisi

Lyonin matkaan voi helposti liittää Pariisin tai jonkin muun Ranskan kaupungin. 2 yötä kummassakin kaupungissa, ja matka välillä taittuu junalla (2h). Lyhyessä ajassa näet ja koet paljon. Pyydä matkaasi tarjous !

Lyonin salakäytävät, Les Traboules

Lyonissa kannattaa uhrata hetki kaupungin konkreettisille avaamiselle esimerkiksi paikallisen oppaan kanssa. Kaupungin vanhassa osassa kulkee talojen, katujen, palatsien alla valtava salakäytävien verkko, joista aukeaa aivan uusi maailma. Nämä salakäytävät ovat luultavimmin osa jo 300-luvulta, mutta suurin osa rakennettu 1400-luvulla. Salakäytävät ovat päivisin kaikille avoinna, ne ovat osa normaalia kaupunkielämään. Niiden portit tulee kuitenkin huomata ja sen jälkeen vierailijalla aukeaakin uusi upea maailma sisäpihoilta ja kaduilta.

Lyonin sillat vievät jokien yli

Saône-joen toiselta puolelta alkaa Lyonin uusi keskusta. Tämä Presqu’ilen kaupunginosassa on torit, kaupat ja lisää ravintoloita. Lyonin modernit kaupunginosat ovat myös viihtyisiä ja ranskalaiselle Lyon tarkoittaa niin ruoan herkullisuutta kuin loistavaa tarjontaa kulttuurinälkään. Uuden kaupungin puolella on  myös Palais St-Pierre, yksi Ranskan parhaista taidemuseoista, jossa on nähtävillä yli 1800 maalausta aikajärjestyksessä, erityisesti 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalauksia (mm. Dégas, Gauguin, Manet, Monet ja Picasso). Lyonissa kukoistaa myös nykytaide ja monet sen galleriat ovatkin käymisen arvoisia ja nykytaiteilijoiden arvostamia.

Elä kaupunki lyonilaisittain – opiskele tai tee kokousmatka

Lyon on jalkapallokaupunki. Täällä saat heti ystäväviä kun osaat jalkapallon termit ja tilastot. Lyonin jalkapallojoukkue Olympique Lyonnais on voittanut Ranskan pääsarjan Ligue 1:n mestaruuden kerta toisensa jälkeen. Joukkue pelaa kotiottelunsa Stade Gerland stadionilla, jonne mahtuu 43 051 katsojaa. Lyonin kansallisooppera on myös yksi kaupunkilaisten ylpeyksistä. Ooppera ja tanssin talo ovat ohjelmistoltaan erittäin nuorekkaita ja vireitä.

Kulttuurinälkäisen kannattaa suunnata käyntinsä Lyoniin kesäkuussa, jolloin vuosittain pidetään hyvästä ohjelmistostaan ja tunnelmastaan tunnettu Les Nuits de Fourvière -kesäfestivaalit. Viinienystävän mainiota aikaa on Beaujolais Nouveaun lanseeraus, marraskuisena torstaina juhlitaan kaduilla uuden viinin saapumista. Joulukuussa on puolestaan Fête de Lumières, valon juhla, joka laittaa koko kaupungin loistamaan valoissa.

Lyonista olet monessa muussa kaupungissa aivan tuossa tuokiossa. Esimerkiksi Avignon on vain muutaman tunnin junmatkan päässä Lyonista etelään. Pohjoiseen voit puolestaan lähteä kohti Rhonea ja Bourgognea joko junaillen tai autolla. Vai mikä ettet yhdistäisi matkaasi pyöräilyä? Rakennamme matkasi sinun haluamallasi tavalla. Tarvitsetko hotellin, hotellin ja auton vai myös lennot? Mikä on matkasi tarkoitus – ainakin hyvien ravintoloiden listaus tulee sinulle mukaan. Opastuksia, kokkikursseja, viinitilavierailuja….

Lyon sopii mainioisti KOKOUSMATKAAN mutta myös kielikurssilaiselle se on erinomainen kaupunki ranskan kielen kohentamista varten.

KIELIKURSSIT LYON