Marseille on Ranskan vanhin kaupunki, jossa ranta on kaikkien käytössä ja elämä on Välimeren makuista. Nauti kaupungin keskustasta, vuokraa pyörä, oleile rannalla, katsele ranskalaisia. Marseille on ranskalaisten oma paikka, missä turistit eivät ole vielä päässeet valtaamaan paikkoja. Rantaa on kaikille varmasti käytössä riittävästi. Musiikkia, hyvää ruokaa, Monte Criston kreivistä tuttu Chateau d’If….
Kaupunki on yhdenlainen elämän värikäs tilkkutäkki, jossa kohtaavat kulttuurit, uskonnot ja eri kansakunnat. Marseillea onkin kutsuttu Ranskan suurimmaksi afrikkalaiseksi kaupungiksi, onhan se toiminut yli 2000 vuotta porttina Euroopasta Afrikkaan. Vielä nykyäänkin Marseillessa asuu paljon ulkomaalaisia, ja mitä tärkeintä sulassa sovussa.
Marseille on moderni Ranskan vanhin kaupunki
Tämä vanha, mutta elinvoimainen kaupunki on oikea Välimeren sulatusuuni, joka henkii kiehtovaa tunnelmaa. Marseillen asukasluku on noin 850 000 ja esikaupunkialueet mukaan luettuina 1,5 miljoonaa. Marseille on sanan mukaisesti meren kaupunki. Kreikkalaiset purjehtivat vuorten suojaamaan poukamaan ja perustivat sinne Massalian kaupungin yli 2000 vuotta sitten. Tästä kaikki lähti.
Marseilleen tutustuminen kannattaakin aloittaa vanhasta satamasta, Le Vieux Port. Se on kaupungin kehto ja vaurauden ydin, olihan merenkulku Marseillen pääelinkeino antiikin ajoista 1800-luvulle. Vuonna 2013 Marseille oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Se uudisti kaupunkia ja sen tarjontaa huomattavasti. Koko kaupunki onkin viime vuosien aikana käynyt valtavan ehostuksen läpi: uusi TGV-juna, kaupungin uudet raitiovaunut ja kokonaisten korttelien uudelleen rakentaminen on muuttanut sen ilmettä reippaasti.
Historiaa ja kulttuuria, tuoksua ja kielien pistou-soppaa
Marseillesta lähtevät monet paikallisristeilyt lähisaariin ja Välimeren risteilyt naapurimaihin. Le Panier -kukkulan päällä on Ranskan vanhin kaupunkikortteli. Täällä on myös kuvattu televisiosarja Mistralin tuulet. Alue on nykyään Bobo-tyylinen, eli boheemien porvareiden kotiseutua.
Tarjolla on usean tyyppisiä risteilyjä Välimerelle. Miniristeilyn voi tehdä vaikka paikallisella “förillä” sataman yhdestä laidasta toiseen. Mukava liikkumisväline Marseillessa on kaupunkipyörä. Sen voit noutaa palvelupisteestä ja palauttaa näppärästi toiseen telineeseen. Julkinen liikenne Marseillessa on myös hyvä ja edullinen.
Marseillessa sijaitsee vuonna 1893 rakennettu La Major -katedraali sekä pyhiinvaelluskirkko Notre-Dame-de-la-Garde vuodelta 1864. 1500-luvulla rakennetusta Ifin linnakkeesta tuli vankila, jossa Alexander Dumas’n romaanihahmo Monte Criston kreivi aikoinaan virui. Ensimmäinen yliopisto perustettiin vuonna 1409.
Eläväinen kaupungin keskusta
Marseillen ilmapiiri on sallivan ystävällinen ulkomaalaiselle. Jos puhut ranskaa murtaen, sitä ei ihmetellä, sillä kaupungissa on noin 16 prosenttia maahanmuuttajia. Korttelin leipäkauppias voi olla armenialainen, lihakauppias kreikkalainen, viinikauppias italialainen. Uskomatonta on, että Marseillessa voit kuulla jopa provensaalin kieltä, sitä vanhaa alkuperäistä puhetapaa. Ranskan kielen aksentti on alueella selvästi erotettava, aito marseillelainen ei pysty muualla Ranskassa taustojaan peittämään…
Kaupungin keskustassa on myös kilometreittäin hienoa rantaviivaa, jota on kunnostettu viheralueiksi ja levennetty uimarannoiksi. Tämä ranta on kaikkien yhteinen ranta ja sillä on käyttäjiä aamusta pitkälle iltaan. Tästä syystä , eikä syyttä, Marseille’ta kutsutaan myös Euroopan Rio de Janeiroksi. Myös täällä pelataan jalkapalloa rannan viherkentillä. Marseillessa sijaitsee myös yksi Euroopan parhaimmaksi mainittu skeittipuisto aivan rannan tuntumassa.
Marseille on lainannut nimensä niin saippualle kuin kansallislaululle. Tosiasiassa kansallislaulu Marseljeesi sävellettiin Strasbourgissa Reinin armeijalle, mutta kun marseillelaiset marssivat Pariisiin tukemaan vallankumousta, verenmakuinen laulu vauhditti askeleita. Nykyään Marseille on Ranskan rap-musiikin pääkaupunki. Kaupungissa syntyy myös säännöllisesti elokuvakulttuuria, joista ehkä tunnetuin on Le Taxi ja sen monet jatko-osat. Nykytaide elää vahvana niin Marseillessa kuin sen lähistössä. Perinteisesti L’Estaque on ollut Marseillen taiteilijoiden korttelia.
Hyvää ruokaa monipuolisesti
Rento meno, merellisyys, hyvä ruoka ja Rivieraa huokeampi hintataso houkuttavat jo ranskalaisia (onhan Marseille Ranskan hip ja hop ollut jo muutaman vuoden) tänne lomalle. Ulkomaalaisturistit eivät tungeksi kaduilla ja päälle liimattu turistileima puuttuu kokonaan.
Bouillabaisse on Marseillen ruokaherkku, erääntyyppinen kalakeitto. Pistou on puolestaan basilikapohjainen talvikeitto. Myös panisset ja navet-keksit ovat tyypillisiä tässä kaupungissa. Anis on mauste, jota käytetään monessa ruoassa pastis-juoman lisäksi. Pohjois-afrikkalaisia ravintoloita on myös runsaasti. Esimerkiksi herkullinen erikoisuus on myös les pieds et paquets, lampaankoivista ja suolista valmistettu ruokalaji.
Ei elämää ilman jalkapalloa
Olympique de Marseille (OM) on vuonna 1899 perustettu ranskalainen jalkapalloseura. Elämää ei Marseillessa ole ilman jalkapalloa. Menestyksekkäintä aikaa joukkueelle oli 1990-luvun taite, jolloin se voitti neljä mestaruutta peräkkäin. Kaupungin oma supertähti on Zinedine Zidane. Kaudella 2009/2010 Marseille voitti Ranskan Liigacupin lyöden finaalissa Girondins de Bordeauxin maalein 3-1. Seuran väri on turkoosi ja samoja värejä seuraa myös vanhan sataman ehkä tunnetun brasserie Café L’OM: kaikkien futisfanien kahvila. Aivan vieressä on myös nobelkirjailija Marcel Pagnolin kahvila: tästä kahvilasta kertoo Marseille-trilogia, Bar de la Marine. Marseille on kaikkien liikkujien unelmapaikka!
Luonnonranta Les Calanques
Marseillen itäpuolelta Cassisiin jatkuu 20 kilometriä pitkä jyrkkä rannikko. Kalkkikivivuorten välissä kapeat vuonot välkkyvät turkooseina. Keskustasta kallioille maateitse busseilla tai meriteitse laivalla. Les Calanques on uimarien, sukeltajien, vaeltajien ja kiipeilijöiden paratiisi. Alue on rauhoitettua luonnonaluetta (UNESCO) ja samalla myös kaupungille tärkeä retkeilykohde. Upeat paikat sijoittuvat Cassis’n kylän ja Marseillen väliin, samalla alueella ovat Nykytaiteen taideakatemia sekä Marseillen arkkitehtiosasto. Tämä on myös sitä aluetta, mistä kaikkien tuttu ranskalainen merentuntija Jacques Cousteau on kotoisin.
LOMAHUONEISTOT RANNALLA SIX FOURS
Marseillesta muihin kaupunkeihin ja kyliin
Marseille ja sen lentokenttä sijaitsevat Provencen rannikon länsiosassa ja siitä on hyvä tutustua Provenceen myös syvemmälle. Lentokentältä suorat säännölliset bussiyhteydet sekä Aix en Provenceen että Marseilleen. Upeita paikkoja tutustua ovat niin Aix en Provence, Avignon, Orange, La Ciotat, sekä monet pienet Provencen kylät. Kannattaa ehdottomasti tutustua Marseilleen ja koko Provencen alueeseen laajemminkin.
KIERTOMATKA KAUPUNGEISSA JA KYLISSÄ
MATKA LAVENTELIREITTIÄ SEURAILLEN