Bayonnen kinkulla juhlatuulelle

/Users/henni/Pictures/iPhoto Library/Originals/2005/26.10_9.2005/087 Feria de Bayonne.jpg

Ranskalaiset hallitsevat ruoan ympärillä juhlan tekemisen ja tapahtuman rakentamisen. Tänä viikonloppuna on vietetty esimerkiksi Bayonnessa kinkkujen viikonloppua.

Viime viikonloppuna olin Helsingissä Samppanjamarkkinoilla ja nyt lueskelen siitä kuinka olisi pitänyt lähteä kinkkujuhliin Ranskaan. Aina on kivaa juhlia ruoan ympärillä.

Jambon de Bayonne, Bayonnen kinkku, on on eräänlainen instituutio ranskalaisille ja miksipäs sen eteen ei tekisi koko viikonlopun kestävää katutapahtumaa.

Juhlan kokonaisuus on ajanviettoa, herkuttelua, kuulumisten vaihtamista ja ennenkaikkea kinkun maistelua. Bayonnen kinkkubileitä on pidetty vuodesta 1462, joten ihan juuri eilen keksitystä tapahtumasta ei ole kyse. Juhlaan mielellään tietysti pukeudutaan alueen väreihin ja baskeriin. Kinkkujen lisäksi paikalle tuodaan porsaita ja vuoden paras Bayonnen kinkun valmistaja palkitaan. Tänä vuonna palkinnon vei naisvalmistaja, Mme Leglise, upealla yli 12 kilon kinkulla.

Bayonnen kinkun salaisuus on tietenkin alueen omat isot porsaat Lounais-Ranskassa sekä alueen oma suola. Ainoastaan näitä käyttämällä voidaan käyttää nimikettä Bayonnen kinkku.

Ihan helpolla ei Bayonnen laatukinkun valmistajakaan pääse; tämän vuoden teemana keskustelussa oli : Jambons locaux ou low cost? Siis ylellisyyttä vai kinkut kassiin marketista?

Mutta Ranskassa on aina tilaa yksille ruokajuhlille. Bayonnessa ja vähän muuallakin. Missä on meidän mämmibileet? Pashapartyt? Niitä odotellessa jatketaan taas seuraavaan pääsiäiseen. Juhlat jatkukoon.