Hedelmien poimintaa Provencessa

Provencelaisilla yksityisten puutarhojen omistajilla saattaa jäädä satoa yli; tomaateille, appelsiineille, oliiveille tai päärynöille ei ole tarpeeksi käyttöä. Vapaaehtoiset poimijat pääsevätkin osallistumaan sadonkorjuuseen. Poiminnan järjestää paikallinen grasselainen yritys, ja osallistumisen mahdollistaa Pamplemousse. Ja poimittavaa riittää joka kuukaudelle:

Tammikuu: oliivit / sitrushedelmät
Helmikuu: sitrushedelmät
Maaliskuu: sitrushedelmät
Huhtikuu: sitrushedelmät
Toukokuu: kirsikat / appelsiininkukat / timjami / rosmariini
Kesäkuu: mispelin marjat / aprikoosit / lehmus
Heinäkuu: luumut / punaiset marjat
Elokuu: luumut / laventeli
Syyskuu: laventeli / viinirypäleet / viikunat / omenat / saksanpähkinät / hasselpähkinät
Lokakuu: omenat / kastanjat / kvittenit / sienet
Marraskuu: sienet / kakiluumut / oliivit
Joulukuu: oliivit / sitrushedelmät / kakiluumut / mansikkapuun marjat

Luumujen poiminta käynnissä Provencessa.

Poimittu sato myydään eteenpäin tai siitä valmistetaan muun muassa marmeladeja ja hilloja sekä mehuja ja oliiviöljyjä edelleen myyntiin. Myyntituotot menevät hyväntekeväisyyteen. Omat keräämäsi hedelmät ja vihannekset voit antaa jatkojalostukseen tai valmistaa niistä itsellesi hilloa kotiin tuomiseksi paikallisen emännän kanssa.

Lähtemällä päiväksi mukaan auttamaan saat työskennellä provencelaisessa puutarhassa, tapaat uusia ihmisiä ja pääset kokemaan ranskalaista vieraanvaraisuutta. Olet mukana luomassa paikallista työtä ja ehkäisemässä syömäkelpoisista hedelmistä syntyvää jätettä.

Ota tästä jo resepti talteen ja lähde Provenceen hakemaan uusia!

Vihreiden tomaattien hillo (confiture de tomates vertes)

2 kg vihreitä tomaatteja
1,5 kg sokeria
3 sitruunaa
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
Pilko tomaatit lohkoiksi ja poista siemenet. Laita tomaatit kulhoon, lisää yhden sitruunan mehu ja sokeri. Jätä mehustumaan 24 tunniksi. Seuraavana päivänä kiehauta, sitten madalla lämpötilaa ja anna hautua 1h. Lisää viipaloidut sitruunat, vanilja ja kaneli. Keitä vielä 1h. Purkita.