Solsemester på Guadeloupe

Vi startade vår resa tidigt en kall vintermorgon i Helsingfors. Vi flög med Air France från Helsingfors till Paris och efter att ha väntat ett par timmar på Charles de Gaulle fortsatte vi resan mot Guadeloupe och flygplatsen i Pointe-à-Pitre. Det är sex timmars tidsskillnad mellan Finland och Guadeloupe och vi landade i början av kvällen.

Vi hade inte hyrt någon bil på förhand och vi hade hört att busstrafiken på ön inte är särskilt pålitlig så vi bestämde oss för att ta taxi till hotellet. Vårt hotell Pierre Vacances låg på ön Grande Terre mittemellan städerna Saint Francois och Sainte Anne. Taxiresan blev rätt dyr och det hade lönat sig att kontakta hotellet i förväg och boka platser till hotellets busstransport från flygplatsen. Men det kunde vi inte veta på förhand. På hemvägen var vi klokare och bokade plats till hotellbussen.

Laga maten själv eller all inclusive i Guadeloupe?

Det var normal standard på hotellet. Vi hade ett relativt stort rum, ett litet badrum och en balkong med kokvrå. Hotellområdet var väldigt stort och det fanns två pooler, två små stränder, solstolar, en restaurang och några kiosker. För dem som ville stanna kvar på hotellet under hela resan fanns egentligen allt man behövde där, speciellt om man betalade extra för att få all inclusive-måltider. Vi betalade inte extra för maten utan vi lagade den oftast själva. Det fanns en liten matbutik på hotellområdet, men den var så dyr att vi passade på att storhandla när vi åkte till någon av städerna i närheten. Hotellområdet låg lite avskilt och det var fin natur med stränder och palmer runtomkring. Vi saknade ändå möjligheten att gå ut på stan och äta på kvällarna. De närmaste städerna låg 10-15 minuter bort med bil. Vi övervägde att hyra en bil, vilket nästan alla turister gjorde, men istället utnyttjade vi möjligheten att åka med hotellets navette till både St Francois och Sainte Anne. I båda städerna besökte vi stränder och marknader, vi promenerade runt, åt glass och tog det lugnt.

Stränderna var jättefina med vit sand och ljusblått hav. Det var varmt i både luften och havet. De dagar vi var kvar vid hotellet satt vi vid poolen och läste böcker, solade och simmade.

Guidade rundturer i Guadeloupe

På hotellet fanns också möjligheten att via olika företag anmäla sig till utflykter och äventyr. En dag åkte vi på utflykt till den andra ön, Basse Terre. Vi åkte runt i en fyrhjulsdriven bil med egen guide hela dagen. Guiden tog oss till en underbart vacker, öde strand dit inga turister vanligtvis hittar. Han visade oss också ett vackert vattenfall där vi fick bada. Vi besökte en sockerrörsplantage och ett romdestilleri, vi åkte genom flera kuststäder och åt lunch tillsammans med en annan grupp turister. Guiden var jättetrevlig och vi tränade vår franska med honom hela dagen.

Guadeloupe hör ju till Frankrike och EU och valutan är euro. Det finns många turister på ön, de flesta kommer från Frankrike. Största delen av befolkningen på Guadeloupe kan väldigt begränsad engelska, så det underlättar verkligen om man kan prata lite franska. Vi är väldigt nöjda med vår resa. Vi fick sol och bad, värme, avkoppling varvat med utflykter. Vi stannade en vecka på ön, vilket för oss var alldeles lagom. Dagen innan vi skulle åka hem bokade vi plats på hotellets busstransport till flygplatsen. Vi flög från Pointe-à-Pitre till Paris Orly. I Paris var vi tvungna att byta flygplats, vi åkte Air France:s buss till Charles de Gaulle och därifrån flög vi hem till Finland.

Madeleine