Koillissavolaiset kuvataideharrastajat Pariisissa

Huhtikuun lopulla 14 hengen naisryhmä Koillis-Savosta tutustui reilun viikon verran Pariisin veistotaiteen tarjontaan, nautti hyvästä ruoasta ja viinistä, toistensa seurasta sekä suurkaupungin tunnelmasta.

Pamplemousse teki meille matkan helpoksi. Meille järjestettiin lennot kuljetuksineen, majoitus aamiaisineen, kolmen ruokalajin illalliset ja tutustumisretkiä nähtävyyksiin sekä meitä erityisesti kiinnostaneisiin kohteisiin. Meille oli räätälöity kaksi erityistä päivää, jolloin suomenkielinen oppaamme Maria esitteli ranskalaista veistotaidetta eri museoissa.

Kuvassa: Tuileriesin puistossa Rodinin teosten äärellä.

Vierailimme Auguste Rodinin museossa, jonka ympäröi aurinkoinen puutarha kuuluisine veistoksineen. Tähän aikaan vuodesta se oli miellyttävän rauhallinen, sillä turistimassat vielä puuttuivat. Toinen pääkohteista oli Antoine Bourdellen museo, joka oli toiminut taitelijan ateljeena 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Suurikokoiset veistokset ovat mielenkiintoisia rakenteensa ja elävyytensä ansiosta.

Päivien aikana tutustuimme Marian johdolla myös Tuileriesin ja Luxembourgin puistojen veistotaiteeseen ja arkkitehtuuriin sekä perinteisiin nähtävyyksiin: Riemukaari, Trocaderon aukio ja Eiffel-torni, Concorden aukio, Notre Damen katedraali… Oppaamme neuvoi meille useita käytännön asioita, joista oli hyötyä muinakin aikoina. Kuulimme myös tavallisesta arjesta tämän päivän Pariisissa ja elämisestä tässä kaupungissa. Meitä opastettiin liikkumisessa metroissa, käyttäytymisessä kaupoissa ja ravintoloissa sekä ihmisten kohtaamisessa suurkaupungissa. Pariisissa tasa-arvo ja sen mukainen toisen huomioiminen on tärkeää, sillä sitä saa mitä tilaa. Ystävällisyys alkaa tervehtimisestä.

Muina päivinä meillä oli joko omaa ohjelmaa tai varattuja retkiä. Tunnetuimpien nähtävyyksien lisäksi kiertelimme mm. Montparnassen hautausmaalla ja Taiteilijoiden torilla, Clignancourtin antiikkimarkkinoilla tehden useita hienoja löytöjä. Viimeiset päivät käytettiin vierailemalla Versaillesissa ja Givernyn alueella sekä tunnelmoiden Moulin Rougen taidokkaissa esityksissä ja intiimissä Le Lapin Agilen cabareessa.

Kun ohjelma oli ennalta sovittua ja järjestettyä, niin ryhmämme oli helppo mennä “valmiiseen pöytään” ja vain nauttia.

Ryhmämme puolesta, terveisin Minna Rajamo.

“Aamuhämärä, klo 6.00 Hiljaisuus, tyhjät kadut, kevään tuoksahdus… Kiipeämme kohti Sacre Coeurin kukkulaa. Kaupunki nukkuu vielä. Vain roska-autokuljettajat ja katujen pesijät tekevät tärkeää työtään. Pyhän Sydämen kirkko häikäisee kauneudellaan. Astumme sisään ja ihailemme harmoniaa. Kirkkomusiikki, hartaus, leivän murtaminen ja olemme yhtä menneiden sukupolvien kanssa ihon väristä tai kansallisuudesta riippumatta.”
Maija-Liisa

PYYDÄ OMAN RYHMÄN TARJOUS HARRASTEMATKAAN

Kuva: Koko ryhmä Rodinin museon ruusupuistossa.

Kuva: Oppaamme kertoo Bourdellen elämästä ja taiteesta.

Kuva: Louvren Mona Lisa -salin ihmispaljoudessa.