Linnoja ja viiniä Loiren laaksossa

Upeita linnoja, viihtyisiä hotelleja, mielenkiintoisia museoita, viihtyisiä viinitiloja, hyvä viinejä, herkullisia ruokia, viinijuhlakin,  ystävällisiä ihmisiä, kauniita maisemia. Jopa uintia Atlannin aalloilla. Suositellaan!

Pamplemoussen ihana Henni räätälöi meille supermatkan toivomuksiemme mukaisesti. Piti päästä tutustumaan viinitiloihin ja viineihin, nähdä komeita linnoja ja kauniita maisemia. Kaikki tämä saatiin!

Matka alkoi Helsinki- Vantaalta lennolla Pariisin lentokentän kautta TGV- junalla Toursiin.  Lento-junamatkan saattoi todellakin varata suoraan netistä. Kätevää! Yövyimme aseman lähellä  Toursissa viihtyisässä keskustahotellissa. Kaupungissa oli valtava toritapahtuma, braderie, koko sunnuntaipäivän. Kadut täynnä torikojuja;  edullista tavaraa ja hirmuisesti ihmisiä. Vanha kaupunki löytyi illemmalla, se on täynnä viihtyisiä ravintoloita.

ToursSeuraavan päivänä lähdimme junalla hakemaan Fiat 600:ta lähikaupungista. Vuokraamon ovi oli kiinni, puhelimessa luvattiin, että kohta tulee joku. Mutta auto olikin annettu jo pois;  onneksi Henni auttoi ja saatiin asia järjestymään ja toinen auto.

Suuntasimme Montlouis’n viinialueelle jossa monsieur omistaja toivotti meidät tervetulleiksi ja sanoi, että olimme ensimmäiset suomalaiset, jotka hän on ikinä tavannut. Hän kertoi tilansa viineistä ja työprosesseista. Hän tekee kaiken alusta loppuun itse. Maistelimme ja keskutelimme. Korkkarimme viinimatkamme alkuun.

Seuraavan yön vietimme Amboisen linnahotellissa. Kaunis ruusupuutarha, uima-allas ja ystävällinen henkilökunta. Tyylikästä ja herkullista. Aamu-uinnin jälkeen matka jatkuikin kohti länttä. Matkan varrella kävimme katsastamassa Azay le Rideaun linnan. Loirelle rakennettiin valtavasti linnoja 1000-luvulla, silloin kun Suomessa oli vain metsää ja karhuja.

Amboise

Seuraavat kaksi yötä vietimmekin viinitilan vierastalossa Pallet’n alueella. Viininkorjuu oli juuri alkamassa, joten kiirettä riitti perheellä. Me nautimme viihtyisästä ympäristöstä, rauhasta ja hiljaisuudesta. Näimme viininkorjuuta,  viinivalmistusvälineitä ja taas maistelimme kellarissa. Teimme myös pitkän kävelyn, melkeinpä randonnéen,  pitkin viinitarhoja ja lähikyliä. Viinimuseokin tietysti piti bongata ja maistella erilaisia rypäleitä suoraan köynnöksistä. Aamulla sanottiin au revoir (opetettiin se suomeksi henkilökunnalle ) ja lähdettiin ajelemaan taas kohti länttä.

Seuraavaksi vierailimme Muscadet´n viinialueeella Sainte Pazanne –kylässä.  Tutustuimme paikallisiin rypäleisiin ( Melon de Bourgogne, Sauvignon blanc, Chenin blanc, Cabernet franc) puristimiin, suodattimiin, pullotus- ja tölkityskoneisiin. Mielenkiintoisia viinejä! Kunnioitettavaa, että viinintekijät malttavat kaikessa korjuukiireessään esitellä tilaansa meille, jotka emme voi kuitenkaan heidän viinejään kuljettaa suuria määriä kotiin. Eikä Alko myy pientuottajien viinejä.

Seuraava kohteemme olikin Atlantin rannikolla sijaitseva Pornicin merikaupunki. Siellä majoituimme vierastalossa lähellä merenrantaa ja taas lähellä linnaa. Tämäkin Pamplemoussen majoitus oli mainio; kokonainen viihtyisä huoneisto keittiöineen vanhan kaupungin reunalla. Sopii hyvin vaikka perheelle. Kaupunki on suosittu turistikaupunki ja sen näki kaduilla. Myös ilma oli turisteille sopiva, ihanan helteinen vielä syyskuussa, vesi uimarannalla uimiseen sopivaa. Vuorovesi-ilmiö näkyi selvästi, kun rannan lähelle ankkuroituneet purje- ja kalastusveneet olivat illalla lähes kuivalla maalla. Ruoka on matkailun tärkeimpiä asioita; Pornicissa söimme valtavat annokset sinisimpukoita, des moules, yam.

rantaloma Loire

simpukat Ranska

Atlanti jäi taakse, kun lähdimme ajamaan takaisinpäin kohti Saumurin viinikaupunkia. Matka kulki Loire-joen rantojen molemmin puolin, pittoreskien pikkukylien ja –kaupunkien läpi. Linnoja nähtiin taas matkan varrella, ainakin kaukaa ja porttien ulkopuolelta.

Matkamme oli ajoitettu Saumurin viinijuhlien aikaan. Osallistuimmekin  juhlaillalliselle Fontevraud’n luostarissa. Tarjolla oli loistavia kuohuvia, valkoisia ja punaisia viinejä Saumurin alueelta. Tietysti söimme herkullisia ruokia, kuten mm. kymmeniä erilaisia tomaatteja ja vihanneksia, Canard, miel et grain de lin, Pomme de terre Pompadour avec Champignon ja ihania jälkiruokia kuten Mousse chococahuète ja Charlotte framboise. Viinit olivat juuri sopivia näihin herkkuihin.

Ilman Henniä ja Pamplemoussea ei kyllä olisi löydetty tälläisiin juhliin. Kokonaisuus oli mahtava: ruuan ja viini lisäksi musiikkia ja vesi-ilotulitusta, taidetta, hauskoja pikkukuvaelmia menneisyydestä ja historiallinen ympäristö!

Seuraavana päivänä jouduimme lähtemään kohti kotia: Auton luovutus Toursissa, junalla Charles de Gaullelle, lentäen Helsinki-Vantaalle, linja-autolla Lahteen. Suomi on kaukana, onneksi yhteydet pelaavat.

Matka onnistui hienosti, kiitos hyvän valmistelun ja asiantuntemuksen.

Tällaista saa ehkä vain kerran elämässä, une fois dans la vie!

Kiittäen viiniaktiivit Olli ja Pirjo Lehtinen